Spring til indhold

Bæredygtighedsområde

Landbrug- og fødevareteknologi

hvede

Bæredygtighedsområde

Landbrug- og fødevareteknologi

hvede

Fødevare- og landbrugssektoren står overfor store udfordringer; efterspørgslen efter fødevarer og foder af høj kvalitet vil stige i fremtiden, og en øget produktion skal gå hånd i hånd med en bæredygtig omstilling af landbrugssektoren, der reducerer udledningen af ​​drivhusgasser, standser tabet af biodiversiteten, bruger færre pesticider og reducerer afstrømningen af ​​næringsstoffer.

Det er meget komplekse udfordringer, og ved at anvende førende videnskab og udvikling inden for naturvidenskab og ingeniørvidenskab engagerer vi os i forskning rettet mod løsninger på disse udfordringer.

Forskningsområder 

Vi har som mission det mål at levere knowhow, der bidrager til at løse de store udfordringer i fødevare- og landbrugssektoren og bidrage med ekspertise inden for:

 Afgrødeproduktion

  • Plantebiologi til fremtidig plantebeskyttelse
  • Lavemissions gødningssystemer
  • Optimering af organisk jord og vådområder
  • Robuste planter til mad og foder
  • Selektion og genombaseret avl

Husdyrsystemer - dyrevelfærd, klima og miljø

  • Reducere næringsstoflækage og drivhusgasudledning i håndteringen af gødning
  • varmeudnyttelse fx ved gødning og mælk
  • Opstaldning og produktion af 'nye husdyrarter'
  • Måling af emissioner på bedriftsniveau
  • Bevarelse af sjældne racer og gener

 Alternative fødevare- og foderproduktion

  • Grøn bioraffinering i fødevareforarbejdning
  • Alternative proteinkilder
  • Land- og havbaseret akvakultur

Smart maskinteknologi

  • Bæredygtige og intelligente landbrugsinfrastruktur
  • Robotter og droner
  • Bæredygtige energisystemer til landbrug

Klima og ressourceeffektiv fødevarebehandling

  • Upcycling af sidestrømme til understøttelse af cirkulære systemer
  • Fødevareingredienser og materialer
  • Udstyr til fødevareforarbejdning
  • Logistiske systemer i fødevareindustrien

Vidste du, at...

...fødevareproduktionen og fødevareforbruget i EU står for mellem 22-31 procent af EU-medlemsstaternes samlede CO2-udledninger.

Samarbejde med BioMassProtein om bæredygtige løsninger

I filmen præsenteres det bæredygtige fokusområde Landbrug- og fødevareteknologi. På dette fokusområde udvikler vi eksempelvis klimavenligt og plantebaseret føde som led i den bæredygtige omstilling af landbrugssektoren. Filmen beskriver aktuel forskning og samarbejdet med BiomassProtein ApS.

Se filmen om Landbrug- og fødevareteknologi

Bæredygtighedsindsatsen arbejder for følgende FN verdensmål

SDG 2, 12, 14 og 15
SDG 2, 12, 14 og 15

Udvalgte forskningsprojekter inden for Landbrug- og fødevareteknologi

Forskningsgrupper

Et udsnit af forskningsgrupper på ENGINEERING der arbejder med Landbrug- og fødevareteknologi
Institut for Kemi og Bioteknologi
  • Sustainable Bioresource Technology
  • Plant and Fungal Biotechnology
  • Environmental Change and Adaptation
  • Separation Processes
  • Environmental Microbiology
Institut for Byggeri, By og Miljø
  • Geotechnical ENGINEERING
  • Research group on soil technology
Institut for Materialer og Produktion
  • Center for industrial production (CIP)
  • Center for logistics (CELOG)
  • Physics research group & Mekanik
  • Materials science and engineering
  • Operations Research
Institut for Energi
  • Electric Power Systems and Microgrids
  • Batteries
  • Offshore drones and robotics
  • Offshore Renewable Energy Systems
  • Wind power systems
  • Fuel Cell Systems
  • Thermal Engineering
  • Intelligent Energy Systems and Flexible Markets
  • Fluid power technology
  • Advanced biofuels
  • E-Mobility and Drives

Læs om mange flere

Bæredygtige forskningsprojekter

De sytten verdensmål på hver sin kasse, stablet i en pyramide
Lad dig inspirere

Læs om mange flere

Bæredygtige forskningsprojekter

De sytten verdensmål på hver sin kasse, stablet i en pyramide