Spring til indhold.

Artikel

Studerende finder nye måder at anvende den overraskende salturt

Hvordan drives landbrug på saltpåvirket jord? Og hvordan sikres en bæredygtig biomasseproduktion til bioprodukter? Mulige svar gemmer sig i den lille salturt, og studerende afprøver potentialet i et leadENG-projekt.

Artikel

Studerende finder nye måder at anvende den overraskende salturt

Hvordan drives landbrug på saltpåvirket jord? Og hvordan sikres en bæredygtig biomasseproduktion til bioprodukter? Mulige svar gemmer sig i den lille salturt, og studerende afprøver potentialet i et leadENG-projekt.

Salturts potentiale
Den undseelige lille salturt - en plante, der findes mange steder verden over - har vist sig at have et stort potentiale i mange sammenhænge. Urten, der er en såkaldt halofyt, kan eksempelvis:

  1.  vokse i saltholdige jorde uden et stort vandingsbehov. Urten medvirker til at afsalte jorden, så den vil kunne anvendes til andre afgrøder igen.
  2. indgå i en bæredygtig biomasseproduktion til konsum, da dens spidser er spiselige, og i andre former for bioprodukter.
  3. tilsyneladende anvendes som kosttilskud, da ekstrakter fra planten ser ud til at have et betydeligt sundhedsmæssigt potentiale. 

Der forskes desuden i, om salturt kan indgå i bioenergiproduktion. Salturt dyrkes allerede i dag kommercielt i EU.

Samarbejde mellem bioteknologi- og energiteknologistuderende
I et leadENG-projekt arbejder bioteknologistuderende i Aalborg og energiteknologistuderende i Esbjerg videre med salturts potentiale, idet de arbejder med at identificere og optimere udvindingen af bioaktive stoffer i salturt.

  • De bioteknologistuderende har arbejdet med at udvinde bioaktive stoffer fra den grønne biomasse af salturt for at identificere allerede kendte forbindelser ved hjælp af avancerede teknikker som HPLC-MS (High-Performance Liquid Chromatography-Mass Spectrometry). Desuden renser og karakteriserer de ukendte stoffer i planten. En vigtig del af deres arbejde er at bestemme strukturen af de ukendte stoffer ved hjælp af NMR-spektroskopi (Nuclear Magnetic Resonance). Derudover tester de de udvundne stoffer for antimikrobiel aktivitet ved hjælp af real-time mikroskopi, hvilket kan føre til opdagelse af nye anvendelser inden for medicin- eller fødevareindustrien.
  • Hovedfokus for de studerende på energiteknologi er at optimere udvindings- og oprensningsprocesserne for allerede kendte stoffer eller nyopdagede stoffer. I særdeleshed arbejder de med at forbedre bioraffineringsteknikker i laboratoriet for at opnå de bedste resultater i produktionen af bioaktive stoffer. De energiteknologistuderende bruger også modelleringsværktøjet SuperPro til at simulere og optimere de industrielle processer, herunder udnyttelse af plantens fiberdele til produktion af bioenergi som biobrændstof.

Projektet baserer sig på Aalborg Universitets problembaserede læringsmodel (PBL), hvor de studerende igennem projektet kan få erfaringer i at arbejde på tværfaglige projekter. De bioteknologi-studerende udvinder og identificerer ekstrakter, mens energiteknologi-studerende optimerer udvindings- og oprensningsprocesserne. Det sker i et tæt feedbackloop mellem grupperne, som sikrer, at de bedste teknikker udvikles og implementeres. Det tværfaglige samarbejde er centralt for projektets succes.

Resultaterne fra projektet kan ikke kun føre til nye bioaktive produkter inden for farmaceutiske og nutraceutiske sektorer, men også optimere produktionen af allerede kendte bioaktive produkter. På grund af salturts sundhedsmæssige potentiale og potentiale inden for bioenergiproduktion kan projektet i fremtiden komme til at inkludere grupper fra flere andre uddannelser på tværs af institutter, men også fakulteter.

Om Projektet

  • Projektet er et tværfagligt projekt mellem 4. semester studerende fra Bioteknologi på Institut for Kemi- og Biovidenskab og 2. semester kandidatstuderende fra Energiteknologi på Institut for Energi.
  • Vejledere fra Institut for Kemi- og Biovidenskab er Reinhard Wimmer, Teis Søndergaard og Klaus Westphal.
  • Vejledere fra Institut for Energi er Mette Hedegaard Thomsen og Malthe Fredsgaard.
  • Projektet er en del af leadENG, som understøtter samarbejde på tværs af uddannelsesretninger.

Læs mere