Nyhed
Kysset er oldgammelt, og det smitter!

Nyhed
Kysset er oldgammelt, og det smitter!

Kysset er oldgammelt, og det smitter!
Nyhed
Nyhed
Af David Graff, ENGINEERING Dekansekretariat
I Bronzealderen begyndte en særlig herpes-variant at sprede sig pludseligt til Europa. Det dokumenteres i et Cambridge-studie fra 2022 af tænder fra menneskeskeletter i Europa dateret til år 253-1.700 f.Kr. Forfatterne foreslår som forklaring på spredningen, at kysset på netop den tid opstod som almindelig social praksis.
Den teori tilbagevises nu i et nyt studie, som adfærdsbiolog på Oxford og Aalborg Universitet Sophie Lund Rasmussen har udført sammen med sin ægtefælle, adjunkt i assyriologi Troels Pank Arbøll, Københavns Universitet.
Billede: Troels Pank Arbøll og Sophie Lund Rasmussen foran et billede af et relief fra oltidens Irak (Mesopotamien) af et nøgent, kyssende par i omfavnelse. Relieffet er dateret til ca. år 1.800 f.Kr. og er udstillet på British Museum. Foto: Sophie Lund Rasmussen
Den bemærkning fik ægteparret til at indlede et fælles forskningsprojekt, som nu er endt ud med både at opdatere kyssets kulturhistorie og nuancere forståelsen af sygdomsspredning i oldtiden.
Resultatet af deres forskning publiceres som et såkaldt ”perspective” i tidsskriftet Science i d. 19. maj under overskriften 'The ancient history of kissing'.
Sophie Lund Rasmussen tilføjer, at den erkendelse også har relevans i dag:
- Spørgsmålet om sygdomsoverførsel taler i allerhøjeste grad ind i aktuelle diskussioner om smitteveje og sygdomsspredning. Ved at tilføje ny viden til disse diskussioner bidrager perspektivet med en fornyet historisk dybde i forhold til eksempelvis menneskets seksualitet og smitteoverførsel. Det er tematikker, vi alle møder på næste daglig basis disse år.
I fortolkningen af resultaterne af de kulturhistoriske studier af kys i Mesopotamien har ægteparret anvendt flere videnskabelige discipliner – de inddrager eksempelvis både evolutions- og adfærdsbiologiske hypoteser om formålet med kyssets opståen, adfærdens forekomst hos chimpanser og dværgchimpanser samt kortlægning via oldtids-DNA af infektionssygdomme, som var i omløb allerede i oldtiden, og som kan overføres via spyt.
På trods af de mange nuancer, som er med i studiet, er der stadig mere at afdække, vurderer Sophie Lund Rasmussen:
- Der er studier, som viser, at det romantisk-erotiske kys langt fra findes i alle kulturer. Hvad skyldes det, og hvilken betydning kan det have for smitte- og sygdomsspredning? Og hvornår opstod kysset rent faktisk? Lige nu er det tidligste dokumenterede eksempel fra Mesopotamien omkring 2.500 f.Kr., men det tyder på, at adfærden at kysse har været praktiseret langt tidligere end det, når adfærden også ses hos vores nærmeste nulevende slægtninge, chimpanserne. Det er nogle af de spørgsmål, som stadig står ubesvaret hen, afslutter hun.
Fakta om studiet 'The Ancient History of Kissing'
Studiet er udført af ægteparret Troels Pank Arbøll (adjunkt i Assyriologi på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet, tidligere Carlsberg Junior Research Fellow, University of Oxford) og Sophie Lund Rasmussen (Carlsberg Junior Research Fellow i biologi på WildCRU og Linacre College, University of Oxford, gæsteforsker på Aalborg Universitet).
Læs artiklen "The ancient history of kissing" i Science
Se artikel i Politiken: Dansk ægtepar flytter grænsen for verdenshistoriens første seksuelle kys
Læs på videnskab.dk: Dansk forsker-ægtepar omskriver kyssets historie