Spring til indhold
Forside

Nyhed

AAU-forskere i opråb til for­brugerne: Køb europæisk!

Lagt online: 05.02.2025

Danskernes og europæernes appetit på billige varer fra blandt andet Kina er med til at lamme den grønne omstilling af vores produktionsvirksomheder. Det er udvikling, vi er nødt til at ændre, advarer forskere fra Aalborg Universitet i et debatindlæg i Berlingske.

Nyhed

AAU-forskere i opråb til for­brugerne: Køb europæisk!

Lagt online: 05.02.2025

Danskernes og europæernes appetit på billige varer fra blandt andet Kina er med til at lamme den grønne omstilling af vores produktionsvirksomheder. Det er udvikling, vi er nødt til at ændre, advarer forskere fra Aalborg Universitet i et debatindlæg i Berlingske.

Af Thomas Møller Christensen, AAU Kommunikation og Public Affairs
Grafik: Clarice Sivesgaard Abacan

Danskerne elsker et godt tilbud. Faktisk elsker vi det så meget, at den kinesiske webshop Temu på rekordtid er blevet den næstmest anvendte netbutik i Danmark. Men de lave priser udfordrer den grønne omstilling i produktions-Europa.

“Der tegner sig et meget uheldigt mønster i danskernes og europæernes forbrug, som bremser den grønne omstilling af vores produktionsvirksomheder,” siger Ann-Louise Andersen, der er lektor ved Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet.

Sammen med kollegerne Thomas Ditlev Brunø og Kjeld Nielsen, begge lektorer ved Institut for Materialer og Produktion, advarer hun i et debatindlæg i Berlingske om, at forbrugernes hang til lave priser har alvorlige konsekvenser for den bæredygtige udvikling.

”Alt imens Temu og lignende platforme sælger varer uden hensyn til europæiske krav om bæredygtighed, smuldrer grundlaget for grønne investeringer hos europæiske virksomheder," forklarer hun.

Hvis vi vil have en reel grøn omstilling, skal vi som forbrugere begynde at tænke bæredygtigt, når vi handler.

Ann-Louise Andersen

Lektor på Institut for Materialer og Produktion

Ingen efterspørgsel = ingen grøn omstilling

EU har sat bæredygtig vækst højt på dagsordenen med skrappe krav til ansvarlig produktion, forbrug og forbrugerrettigheder. Derudover har unionen fastlagt regler, der sikrer, at varer importeret fra lande uden for EU kun må videresælges, hvis de lever op til EU’s lovgivning.

På papiret lyder det som en solid plan for en grønnere fremtid.

Men markedskræfterne er ofte stærkere end paragrafferne, og mens EU strammer reglerne, svinger mange danskerne fortsat dankortet uden at skelne til bæredygtighed. Ifølge en rapport fra Industriens Fond vurderer kun 30 procent af virksomhederne, at deres kunder er villige til at betale ekstra for grønnere produkter – og det skaber et uheldigt paradoks:

"Selv den bedste lovgivning har ingen effekt, hvis ingen køber de varer, den skal understøtte," pointerer Ann-Louise Andersen.

Den manglende efterspørgsel har store konsekvenser for bæredygtig produktion. Teknologien og metoderne findes allerede, men uden et stabilt marked for grønne varer bliver implementeringen en økonomisk risiko, som mange virksomheder ikke tør tage. Faktisk er lav efterspørgsel en af de største barrierer for danske virksomheders overgang til cirkulære strategier.

Forbrugerne har nøglen til den grønne omstilling

Bekymringen for Europas økonomiske fremtid deles af flere. I en nylig rapport bestilt af EU-Kommissionen advarer den italienske økonom Mario Draghi om, at Europa risikerer at miste konkurrenceevne og økonomisk stabilitet, hvis ikke vi skruer op for innovation, teknologiudvikling, koordinering og investeringer nu.

Hvis Europas industri skal have en bæredygtig fremtid, kræver det derfor ikke kun politisk handling, men også, at forbrugerne tager ansvar.

"Hvis vi vil have en reel grøn omstilling, skal vi som forbrugere begynde at tænke bæredygtigt, når vi handler. Først der kan vi skabe den efterspørgsel, der gør det muligt for virksomhederne at omlægge deres produktion og satse på mere ansvarlige løsninger," understreger Ann-Louise Andersen og kommer med en klar opfordring:

"Køb europæisk!"

Relaterede nyheder

Kontakt