Engineering

Nyhed

Teknologi-gennembrud: USA vælger dansk ”sugebøtte” til vindmøller

Teknologi-gennembrud: USA vælger dansk ”sugebøtte” til vindmøller

Stort vindmølleprojekt i USA vil bruge dansk teknologi, som gør placering af vindmøller til vands lettere, billigere og mindre miljøbelastende, fordi fundamenterne suger sig fast i bunden i stedet for at blive banket ned. Det amerikanske energiministerium støtter demonstrationsprojektet med 40 mio. dollars og en adgangsbillet til et kæmpe fremtidigt marked.

Universal Foundation A/S med dansk hovedkvarter i Aalborg er med i det amerikanske demoprojekt i søen Lake Erie ud for Cleveland. Projektet til i alt 120 millioner dollars (ca. 800 millioner kroner) vil benytte den danske virksomheds specielle sugebøtte-teknologi til at fastgøre fundamenterne til seks nye vindmøller i bunden af søen.

Metoden udspringer af forskning på Aalborg Universitet og har en række økonomiske, praktiske og miljømæssige fordele i forhold til den normale praksis med at banke fundamenternes monopæle ned i undergrunden. Fx støjer installationen ikke, og fundamenterne kan fjernes helt igen.

- Støj er blevet et kæmpeproblem for offshore-vindbranchen. Uanset hvor du banker pæle i, transporteres lyd rigtig godt i vand, og det truer marine dyr som sæler, delfiner, hvaler og havskildpadder. De strenge og dyre krav til støjdæmpning ved brug af de traditionelle pæle betyder, at man i stedet kigger mod teknologier som vores, fortæller direktør Kristian Ravn fra Universal Foundation.

Potentiale ved Atlanterhavet og Den Mexicanske Golf

Det amerikanske Department of Energy begrunder støtten til nye demo-vindmølleprojekter til vands med, at 80 procent af energiforbruget i USA ligger i de amerikanske kyststater. Offshore-vindenergi er derfor en oplagt løsning, og de udvalgte projekter skal vise vejen. Ministeriet vurderer, at den såkaldte ”Mono Bucket” fra Universal Foundation ikke alene er en løsning til Lake Erie og de fire andre ”Great Lakes” i det nordøstlige USA, men også vil være relevant ud for Atlanterhavskysten og langs Den Mexicanske Golf.

- Det betyder, at vores fundament og teknologi kan blive den foretrukne i USA på et marked, som vil blive kæmpestort. Det er kun et spørgsmål om tid. Så det er en kæmpesucces, at vi ikke alene er med, men også bliver tilskrevet meget af æren for, at vi nu får den her bevilling fra det amerikanske energiministerium. Det amerikanske offshore-vindmarked er helt i sin spæde start. De har haft masser af vindenergi på land nede sydpå, men nu begynder der at ske noget på offshore-området, og vi er med helt fra starten, siger direktør Kristian Ravn.

Tålmodighed plus investeringer

Professor Lars Bo Ibsen, Aalborg Universitet.Forskere fra Aalborg Universitet har været med til at opfinde og udvikle sugebøtte-fundamentet, og universitetet er medejer af Universal Foundation A/S, hvor den norske shippingvirksomhed Fred. Olsen Ocean har hovedrollen. Professor Lars Bo Ibsen fra Institut for Byggeri og Anlæg er en af bøttefundamentets ”fædre”, og han har arbejdet på konceptet i næsten 20 år.

- Det er et kæmpespring at gå fra idé og forskning til at gøre det kommercielt. Der ligger rigtig mange ph.d.-projekter, afgangsspecialer og store universitetsprojekter bag. Men samtidig har det været afgørende, at Fred. Olsen Ocean har troet på idéen og investeret kraftigt i den. Vi forsker i rimelig stor skala på universitetet, men resultater fra laboratoriet skal eftervises i fuld skala til søs, og det har kostet, siger Lars Bo Ibsen.

Flere store energiselskaber har også bidraget til udviklingen og muliggjort forsøgsinstallationer i tilknytning til europæiske havvindmølleparker i bl.a. Nordsøen.

- Det er noget, vi har arbejdet på at komme igennem med længe, og det er lidt mærkeligt, at det her nu sker i USA og ikke i Europa. Men jeg forventer mig meget af det også i forhold til den videre forskning, hvor vi skal samarbejde med universiteter i USA. Der er stor interesse fra deres side, fortæller Lars Bo Ibsen.

Europæiske ambitioner

Direktør Kristian Ravn fra Universal Foundation understreger, at det amerikanske gennembrud ikke rokker ved ambitionerne i Europa. Hvis det går, som han håber, vil succes i USA være en øjenåbner her:

- Vi har et kæmpestort europæisk marked for offshore-vindenergi på mange milliarder årligt. Der er nogle præferencer på det marked, hvor vi er blevet udfordreren til den eksisterende teknologi. På det amerikanske marked har de ikke nogen præferencer endnu. Der kigger de på, hvad der nu er det bedste bud på et fundament til offshore-vindmøller, og de har valgt os, siger han.

Den dobbeltsporede strategi er derfor at gøre det godt i USA, og sideløbende arbejde for at der hurtigst muligt bliver et lignende europæisk demosite på dybt vand med en stor vindmølle på toppen. Desuden skal organisationen udbygges og udvikles, så den står stærkt med bud på flere kommercielle projekter til levering efter 2019.

- Så for at bruge et amerikansk udtryk, er ”failure not an option” med projektet i USA. Det vil jo give en direkte negativ omvendt effekt, konstaterer Kristian Ravn.

Fundament lige så dyrt som vindmøllen

I et større energi-perspektiv ser han det også som et brancheansvar at få omkostningerne til offshore-vindmøller bragt ned.

- Det har vindmølleproducenterne været rigtig gode til, men fundamenterne er ikke fulgt med i samme takt. Nu lover vi en markant besparelse, og det betyder noget, fordi fundamenterne udgør en lige så stor udgift som vindmøllen over vandet, siger Kristian Ravn.

En tommelfingerregel i branchen siger, at 25 procent går til selve vindmøllen, 25 procent går til fundamentet, 25 procent går til elektrisk infrastruktur, og de sidste 25 procent er løbende vedligeholdelse i levetiden. Selv efter levetiden har sugebøtte-teknologien en trumf i baghånden:

- Sidste år fjernede vi et af de første demofundamenter, som har stået på Horns Rev. Man vender bare processen rundt, og i stedet for at suge, pumper man og skaber tryk, så hele fundamentet kommer op, og stålet kan genbruges. Traditionelle monopæle er man nødt til at skære over, så der kan man ikke få de 25-30 meter med, som stikker ned i havbunden, selv om man faktisk har pligt til det, argumenterer Kristian Ravn.

Yderligere oplysninger

  • Direktør Kristian Ravn, Universal Foundation, Aalborg, tlf. (+45) 70 230 244, mobil (+45) 40 886 037.
  • Professor Lars Bo Ibsen, Institut for Byggeri og Anlæg, AAU, tlf. 2257 0060.
  • Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554

Fakta

  • Læs mere om historien bag sugebøtte-fundamentet hos Universal Foundation.
  • Projektet i USA har navnet ”Icebreaker”, fordi der også er udfordringer med is ved placering af vindmøller i en ferskvandssø i et område med lejlighedsvis hård kulde. Det indebærer, at Universal Foundation skal designe en særlig iskegle, der bryder isen og får den til at glide af, når den begynder at vokse sammen om vindmøllefundamentet. Læs mere hos LEEDCo (Lake Erie Energy Development Corporation).