Engineering

Nyhed

Studerende støbte betonskulpturer til Mariagerfjord og Vejgaard

Studerende støbte betonskulpturer til Mariagerfjord og Vejgaard

Et par hundrede studerende fra AAU - Aalborg Universitet og AMU Nordjylland lærte om og skabte i beton i uge 43. De lavede i samarbejde elementer ud fra temaerne “Biodiversitet i land og by - og for børn” og “Fordybelse og samtale i en kirkehave”.

Af: René Wiborg. Fotos: Anja Fals, AMU Nordjylland

På den 17. betonworkshop hos AMU Nordjylland i Vejgaard var der støbeteknik, armering og forskalling på skemaet, og den tværfaglige uge gav en bedre forståelse for parternes roller i byggeprocessen. Deltagerne var studerende fra Arkitektur & Design og Byggeri & Anlæg på AAU - Aalborg Universitet - Build samt struktør- og betonmagerelever fra AMU Nordjylland.

Beton er klodens mest brugte byggemateriale og rummer utallige muligheder. Fra morgenstunden fredag d. 29. oktober var luften i AMUs tre produktionshaller tyk af slibestøv, og de studerende pudsede på endnu dampende betonelementer, som de havde hældt flydende i støbeformen 16 timer tidligere.

Hen over gulvet sås bl.a. en gigantisk affaldsorm, høje træstubbe, en korslignende bænk, en regnbue, insekthoteller, en krokodille, og en kæmpe bikube. I år deltog markant flere kvindelige studerende i workshoppen, bl.a. 3. sem. arkitektstuderende, og måske derfor fik æstetikken i præsentationerne et nøk opad med efterårsblade, blomster og sand strøet ud med dekorativ hånd.

Kommunen og kirken får betonskulpturerne

Deltagerne var sat sammen i grupper på tværs af uddannelser for at konkurrere om at løse opgaver fra Mariagerfjord Kommune og Vejgaard Kirke, hvor slutresultatet var 28 unikke figurer af beton, som skal stå rundt om i kommunen samt i Vejgaard Kirkes nye have. De studerende arbejdede på tværs af faggrupper inden for temaerne Biodiversitet - i byen og i naturen samt “Børn og beton” og “Plads til samtale og fordybelse”.


Ryglænet drillede - men det gav praktisk erfaring

De studerende repræsenterede alle parter i en typisk byggeproces - ingeniører, designere, arkitekter og entreprenører. De begyndte tirsdag morgen uden at vide meget om betonkonstruktioner og endte fredag med et håndgribeligt resultat. De opnåede en vigtig indsigt i, hvordan andre faggrupper tænker og arbejder. Alles kompetencer er vigtige, når man skal udvikle og fremstille en løsning. For hold 6 var opgaven at skabe et element med plads til fordybelse og samtale i et haverum ved Vejgaard Kirke.

- Jeg havde set de flotte resultater fra tidligere år, så jeg var lidt skeptisk først. Jeg er ikke særlig praktisk anlagt og er ret grøn i forhold til at lave beregninger. Men vi har lært rigtig meget om beton, dens styrker og svagheder. Temaet havde mange krav, men også mulighed for fortolkning. Så arkitekterne havde supermange gode idéer - de er jo drømmerne ;-) og det var fedt at prøve modellerne i brug, sagde Marie Frost Gislund, 1. semester ingeniørstuderende på Byggeri & Anlæg, AAU.

Alle syv på holdet bød ind med idéer, og de tegnede en bænk, formet som en stor fisk, hvor man kan sidde ved siden af hinanden og tale - afskærmet fra en stresset verden af et smukt, buet ryglæn. Men hold 6 blev ramt af realiteterne, da de torsdag måtte erkende, at de ikke kunne nå at støbe ryglænet.

- Så vi måtte ta´ en spontan beslutning om at opgive det. Det kan ikke lade sig gøre, så hvad gør vi nu?, fortalte holdets håndværksmæssige tovholder, Patrick B. Floutrup, som vurderede, om planer og tegninger kunne bære i virkeligheden. Han er anlægsstruktørelev hos AMU Nordjylland og er glad for at have lært nye mennesker at kende. Han sætter pris på samarbejdet og lærte bl.a., at man skal holde hinanden i gang og ikke give op - heller ikke, når det hele driller.Vær villig til at indgå kompromiser

- Trods det med ryglænet var det en fed proces sammen med andre faggrupper at lave noget praktisk, som skal stå et sted og bruges i virkeligheden, og det var lærerigt at høre, hvordan andre uddannelser tænker. På 3. semester går vi arkitektstuderende helt til grænsen med vores designidéer, og nu fik vi set, om de kan lade sig gøre i virkeligheden. Jeg har klart fået mere respekt for det at arbejde med beton, konkluderede Charlotte Bligaard, 3. semester arkitektstuderende på Arkitektur & Design, AAU.

De tre gav nogle råd til kommende deltagere i betonworkshoppen: “Tro på det du laver, sug til dig, leg og lær af de andre. Men hav tålmodighed og vær villig til at gå på kompromis og imødekomme hinandens behov og faglighed”.


Vindere fra hal A under temaet "Biodiversitet - I naturen": Hold 7 På billedet ses (i tilfældig rækkefølge): Jesper Kaasing Thomsen AAU-BA, Michael Bo Nielsen AAU-BA, Thomas Trankjær AAU-BA, Daniel Boe Ankerbo AAU-AD, Marie Kolstrup Eriksen AAU-AD og Christian Hilding AMU. (Ikke med på foto: Anders Borup Hansen, AAU-BA og Jonas). Holdet støbte en liggende “trærod”, der i skovbunden kan rumme liv og ændre form samt fungere som en organisk bænk og hule for børn.

 

Borgmester roste de studerendes idérigdom og inviterede dem hjem

Mariagerfjord Kommune aftager 25 af de studerendes betonværker, der spredes rundt i kommunen, så flest mulige borgere får glæde af dem. Årets tale holdt borgmester Mogens Jespersen (V), som tog en pause i kommunalvalgkampen for at være dommer og uddele diplomer til de fire vinderhold. Han var positivt overrasket og imponeret over de studerende løsning af opgaverne med kreativitet og høj kvalitet. De blev bedømt ud fra kriterier som Design og Æstetik, Funktion, Holdbarhed og Samarbejde.

- Det er faktisk nogle af de samme begreber, vi bruger i min hverdag som borgmester i Danmarks smukkeste kommune, hvor vi er stolte af naturen. Men jeg er bekymret … for den er trængt. Engang var luften fyldt med liv, fx med mursejlere, som flyttede ind i sprækker og revner i byens bygninger, men det bliver sjældnere. Moderne byggeri, som skal være stramt håndværk og rentabelt, levner ikke plads. Vi skal sikre bedre vilkår for planter og dyr, så samfundet - også Mariagerfjord Kommune - skriger på dygtige mennesker, og I er velkomne hos os!, sagde Mogens Jespersen til de studerende.

Vindere fra hal A under temaet "Vejgaard Kirke". Hold 1 På billedet ses (i tilfældig rækkefølge): Alexander Kristoffersen AAU-BA, Malthe Hald Hansen AAU-BA, Cecilie Slettemose Jepsen AAU-AD, Louise Wolter Uldbjerg AAU-AD, Victor Rosenkilde Jørgensen AAU-AD og Zin Sadik AAU-AD. (Ikke med på foto: Isa Zulfikari, AAU-BA og Sigurd). Holdet støbte en robust bænk med stringente, modernistiske former og reference til kristendommen (et kors).Fakta om Betonworkshop 2021

  • Foregik 26. til 29. oktober på AMU Nordjylland, Sofievej 61 i Aalborg. De fleste af de studerende er i gang med første del af deres uddannelse.
  • Tirsdag og onsdag var der teori og gruppearbejde. Torsdag arbejdede de studerende med forme og støbning i hallerne.
  • Fredag 29. oktober blev betonelementerne bedømt og præmieret af fagfolk (fra uddannelsesinstitutionerne), personale fra Mariagerfjord Kommune og Vejgaard Kirke samt borgmester Mogens Jespersen (V).