AAU logo

Engineering

Nyhed

International hæder til energiforsker fra AAU

International hæder til energiforsker fra AAU

Xiongfei Wang er en af Aalborg Universitets fremtrædende, unge forskere. Den kinesiskfødte forsker, der netop udnævnt til professor i effektelektroniske systemer, har for nylig vundet international hæder for sit arbejde med at gøre infrastrukturen bedre egnet til alternative energikilder

Xiongfei Wang er en af verdens mest lovende unge energiforskere. Han forsker i, hvordan bæredygtig energi kan tøjles og fordeles stabilt i vores energiforsyning.

Fremtidens energiforsyning kommer i højere grad fra alternative energikilder som sol, vind, bølgekraft og meget andet. Til forskel fra kraftvarmeværker, der i dag drives med fossile brændstoffer, giver det en lang række udfordringer.

Solen skinner kun om dagen, og det blæser ikke altid lige meget – derfor vil der være større udsving på, hvor meget energi, der kommer ind i forsyningsnettet. Det skal infrastrukturen være klar til at håndtere – ellers risikerer vi både at miste energi og at komme til at mangle den, når vi skal bruge den.

- Det handler om at kunne sikre en stabil elforsyning i fremtiden, når energiproduktionen bliver bæredygtig, siger Xiongfei Wang. Vores elforbrug er støt stigende, og det er vigtigt, at vi kan integrere energien fra de alternative energikilder i vores system.

- For eksempel vil der om kort tid køre mange flere elbiler rundt på vejene. Det betyder, at der er brug for mange flere opladningsstationer langs de store færdselsårer, men det er vigtigt, at der også er strøm nok til rådighed, når bilerne skal lades op, forklarer han.
 

Farvel til sort strøm

En af de væsentlige forskelle i fremtidens energiinfrastruktur bliver ifølge Xiongfei Wang, at vi kommer til at bruge energiomformere mange flere steder til at styre energien mere effektivt.

De fleste af os kender omformere som dem lille klods, der laver den energi, der kommer ud af stikkontakten om til noget, vi kan bruge til at lade mobiltelefonen op med, eller til at drive andre former for elektronik, men teknologien kan bruges mange andre steder i forsyningsnettet end for enden af en stikkontakt.

- Vi ser meget på, hvordan vi kan bruge konvertere og omformere til at sikre en stabil energiforsyning i hele det elektriske system, forklarer han. I stedet for at bruge generatorer til at lave strøm, som man har gjort i hundrede år, kommer vi til at bruge konvertere, der kan lave brugbar elektricitet ud ad den alternative energi, der kommer ind i stedet for.
 

Fremadstormende forskning

34-årige Xiongfei Wang kom til Aalborg Universitet i 2009 fra Harbin Institute of Technology, Kina, for at skrive sin ph.d. Dengang var det Danmarks – og Aalborg Universitets internationale ry på vindmølleområdet, der trak den kinesiske forsker til. Det stod dog hurtigt klart for ham, at der var flere og større udfordringer forbundet med at integrere den grønne energi i forsyningsinfrastrukturen.

- Udviklingen inden for vindmøller er ikke så eksplosiv længere. Den er ved at være moden, siger han. I stedet valgte han at kaste sig over effektelektronik, som fokuserer på, hvordan man kan styre og omforme elektrisk energi. Også her er Aalborg Universitet blandt de førende i verden.

Xiongwei Wang er en del af AAUs talentprogram. Tidligere på sommeren modtog han den prestigefyldte pris IEEE PELS Richard M. Bass Outstanding Young Power Engineer Award for sin forskning i stabile energisystemer.

Kontakt

  • Xiongfei Wang, professor på Institut for Energiteknik, tlf. 2136 9166