AAU logo

Engineering

Nyhed

Innovationsfabrik: Ny teknologi og kompetenceudvikling skal gå hånd i hånd

Innovationsfabrik: Ny teknologi og kompetenceudvikling skal gå hånd i hånd

Nye og smarte teknologier gør det ikke alene, når produktionsvirksomheder skal skabe innovation og vækst. Kompetenceudvikling er også nødvendig for at opnå succes med en smartere produktion. Den tilgang skal forskere fra Aalborg Universitet (AAU) udforske sammen med 60 produktionsvirksomheder og 10 teknologiudviklere i projektet Innovation Factory North

Teknologiudviklingen stormer frem, og rækken af digitale enheder, der kan lette det daglige arbejde i produktionsvirksomheder, bliver kun længere og længere. Men ofte er udviklingen af nye teknologier afkoblet fra, hvordan de bliver anvendt i praksis, og det betyder, at mange virksomheder kommer til kort og derfor ikke opnår det fulde potentiale for innovation og vækst.

I løbet af de kommende tre år, skal forskere fra AAU stå i spidsen for projektet Innovation Factory North, der skal hjælpe produktionsvirksomheder på vej til en smartere produktion. Det skal ske ved at kortlægge, teste, kompetenceudvikle og implementere en række af de mange teknologier, der er til rådighed, men som ofte har svære betingelser for at finde vejen helt frem til produktionslinjen.

Projektet har netop fået bevilliget 18,2 millioner kroner i støtte fra VækstForum Nordjylland.

- Vores særlige tilgang til smart produktion er, at vi er bevidste om, at udfordringen ikke kun er at udvikle enkeltstående indsatser eller teknologier, men snarere at udvikle løsninger, der omfatter både teknologisk og kompetencemæssig udvikling, siger lektor og projektleder Astrid Heidemann Lassen fra Institut for Materialer og Produktion på AAU.

Hun glæder sig over, at Region Nordjylland er så visionær, at den også tror på potentialet for innovation i regionens små og mellemstore virksomheder, og ambitionen er da også at give produktionsvirksomhederne et løft, så de potentielt kan bevæge sig ud over de danske grænser.
 

60 virksomheder og 10 teknologiproducenter ombord

Forskerne bag Innovation Factory North vil i løbet af projektet inddrage 10 teknologiproducenter og 60 virksomheder for at stille skarp på, hvad implementeringen af nye teknologier kræver både i forhold til udviklingen af teknologierne og til kravene til kompetenceudvikling af virksomhedernes medarbejdere.

- Vi er inspireret af et åbent udviklingsmiljø hos fx Daimler og Bosch i Tyskland. Og selvom modellen ikke direkte kan overføres til danske forhold, så blev den et udgangspunkt for det koncept vi har skabt om en Innovation Factory North, der handler om at få udvikling, forskning og anvendelse til at gå hånd i hånd, siger Astrid Heidemann Lassen.

Innovation Factory North giver mulighed for at arbejde med smart produktion og innovation i en skala, hvor der er store muligheder for at skabe udvikling i de mindre og mellemstore virksomheder. Og netop den tætte kobling til virksomhederne glæder også dekan for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Mogens Rysholt Poulsen.

- Jeg er enormt glad for, at vores forskningsmiljø inden for smart produktion har fået en bevilling af den kaliber. Området er en af AAU’s styrkepositioner, og jeg er helt sikker på, at projektet vil skabe et unikt grundlag for at bringe særligt SMV’erne et skridt op ad innovations-stigen, siger Mogens Rysholt Poulsen.

Han mener desuden, at projektet er helt i tråd med AAU’s strategi Viden for Verden, der netop handler om at bringe den forskning, der finder sted i laboratorierne ud i virksomhederne, så den skaber nytte for det omgivende samfund.

AAU holder i samarbejde med Brains Business kick-off-arrangement for Innovation Factory North den 29. januar 2019. Arrangementet finder sted på AAU. Læs mere her.
 

AAU har fokus på digitalt fremskridt i virksomhederne  

På AAU er innovation og digitale udfordringer er ikke kun i fokus, når det drejer sig om produktionsvirksomheder. Via AAU Digital Hub Denmark tilbyder universitetet at samarbejde med virksomheder inden for alle brancher, der ønsker at være med i front i det digitale kapløb. Det er muligt at indgå forskningssamarbejder om teknologier som Internet of Things, Big Data og kunstig intelligens.

Læs meget mere AAU Digital Hub Denmark her.

Fakta om innovation factory north

Innovation Factory North bygger videre på viden, der er opnået gennem en række andre projekter - fx MADE SPIR/Digital, NordVest Smart Produktion, Labour 4.0, i4MS.

Innovation Factory North kommer til at arbejde med tre ­hovedaktiviteter:

  • Awareness: Hvilke teknologier er der, og hvordan udnytter i dem i vores virksomheder.
  • Demonstrationer: Sammen med partnere, leverandører og produktionsvirksomheder bygges der demonstrationer af nye løsninger.
  • Forankring: At få flyttet innovationen tilbage til den oprindelige produktionsvirksomhed, og opbygge virksomhedens kompetence til at omsætte innovationen til nyt potentiale.

Kontakt

  • Astrid Heidemann Lassen, lektor på Institut for Materialer og Produktion, AAU, tlf. 9940 7109.
  • Sanne Holm Nielsen, pressekontakt, AAU, tlf. 9940 3517 eller shn@adm.aau.dk