High-speed kamera skal afsløre udvikling af skader i vindmøllevinger

To studerende fra Aalborg Universitet har netop fået bevilliget 30.000 kr. fra Siemensfonden til et high-speed kamera. Kameraet skal hjælpe dem med at blive endnu klogere på, hvordan skader i fx vindmøllevinger udvikler sig

Ole Nielsen og Mads Anker Fremmelev, der begge er specialestuderende på uddannelsen Design of Mechanical Systems, har netop modtaget en bevilling fra Siemensfonden på 30.000 kr. Pengene skal bruges til at indkøbe et high-speed kamera, der skal være med til at optage og tracke udviklingen af skader i kompositmaterialer, som blandt andet vindmøllevinger er lavet af.

Med det nye kamera bliver det muligt for de studerende at tage 162 billeder i sekundet og med en høj opløsning, som giver væsentligt forbedrede muligheder for at se detaljerne i udviklingen af revner i kompositmaterialer.

- Vi er meget taknemmelige for bevillingen fra Siemensfonden, og vi ser frem til at bruge kameraet i vores speciale, siger Ole Nielsen, der suppleres af Mads Anker Fremmelev: - Med det nye kamera vil vi få større indsigt i, hvad der igangsætter en skade, og hvordan den udvikler sig i områderne, hvor der er fald i lagene i kompositstrukturer. Dette vil hjælpe os til at kunne karakterisere de forskellige fænomener ved revnedannelse i kompositmaterialer.

Specialet, som kameraet skal spille en vigtig rolle i, hedder Investigation of Static and Fatigue Failure in Fiber Composite Structure with Ply Drops Loaded in Compression. Ifølge specialevejlederne lektor Esben Lindgaard og adjunkt Brian L. V. Bak vil de studerende via specialet opnå indsigt og udvikle kompetencer, der er vigtige for arbejdet med state-of-the-art eksperimenter i industrien.

Fremadrettet er det tanken, at kameraet skal bruges for en række forskellige uddannelser under Institut for Materialer og Produktion.