AAU-forsker modtager international hæder

AAU-professor Zhe Chen modtager en af videnskabens allerstørste hædersbevisninger for sin forskning i blandt andet vindmøller

Professor Zhe Chen fra Aalborg Universitets Institut for Energiteknik har fået en udmærkelse, der bringer ham op i videnskabens Superliga. Det er sket med udnævnelsen til såkaldt IEEE Fellow ved den verdensomspændende organisation IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). IEEE Fellow er anerkendt som en af de mest prestigefyldte udmærkelser og karrierepræstationer, som en forsker inden for den tekniske videnskab kan opnå. IEEE består af mere end 400.000 medlemmer i 160 lande og er en ledende autoritet inden for alt fra rumfart og computere til telekommunikation og elektricitet.

- Det er en ære at modtage denne anerkendelse, fordi det betyder, at nogle af mine kollegaer har vurderet, at dele af mit arbejde har haft stor værdi for og indflydelse på dette område af videnskaben, fortæller Zhe Chen.

Særligt fokus på vindmøller

Professor Zhe Chen modtager hædersbevisningen for sit store videnskabelige bidrag til blandt andet udviklingen af vindteknologi, herunder design af vindmøller, design af interface med power electronics, design af vindmølleparker samt integrering af energi fra vindmøller i elnetværket. Dette bidrag har været et vigtigt rygstød til udviklingen af den moderne vindteknologi og været medvirkende til at maksimere udbyttet af energi fra vindmøller og bringe omkostningerne ned. Resultatet er billigere el fra vindmøller, hvilket har gjort vindmøller til en af de mest interessante muligheder for grøn energi.

Zhe Chen har også lavet store karrieremæssige bidrag til forskningen inden for moderne elsystemer og elektriske maskiner. Herunder har han været med til at udvikle elsystemers strukturelle sikkerhed, elnetværkers stabilitet samt integrering af flere energikilder i samme energisystem. Inden for elektromagnetismen har han udviklet flere forskellige produkter, blandt andet DC-til-DC-konvertere, som benyttes til at omforme el fra én kilde med én jævnspænding til et andet.

Allerede i 1990’erne pionerede Zhe Chen forskningen inden for power electronics, som benyttes til at veksle mellem forskellige energiforsyninger. Det arbejde mundede sidenhen ud i udviklingen af et power electronics-interface, som omdanner den producerede elektricitet fra vindmøller til noget, som forbrugerne kan bruge. Denne form for interface er i dag en integreret del af produktionen af grøn energi.

Fra sort til grøn energi

Zhe Chens udnævnelse til IEEE Fellow kommer blandt andet med en bemærkning om, at professoren gennem sin karriere har bidraget til både forskningsområdet, industrien og samfundet. Han har lavet bemærkelsesværdige videnskabelige fremstød i forhold til at løse komplekse samfundsproblemer, som eksempelvis overgangen fra sort til grøn energi.

- Det er en fantastisk anerkendelse, som jeg virkelig værdsætter. Jeg er taknemmelig for den langvarige støtte fra min familie, venner og kollegaer, specielt dem i min gruppe. Anerkendelsen er anset som en milepæl i en videnskabelig karriere, siger Zhe Chen.

Zhe Chen er udannet fra Northeast China Institute of Electrical Power Engineering i Jilin og skrev sin ph.d. ved Durham University i England. I 2002 tiltrådte han stillingen som professor ved Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet, hvor han i dag leder Wind Power System Research Program. Han er desuden fellow ved Institution of Engineering and Technology i London og blev I 2012 udnævnt til Ridder af Dannebrogordenen.

• Zhe Chen, professor, AAU, tlf. 9940 9255, e-mail: zch@et.aau.dk