AAU logo

Engineering

Fysik

Levetidsmodeller optimerer udvikling i industrien

Levetidsmodeller optimerer udvikling i industrien


Når industrien udvikler højeffektelektronik, er det nødvendigt, at deres færdige produkter er både pålidelige og gennemtestede, inden de kommer på markedet. Det er dog ofte en langstrakt affære at få testet nye komponenter i produktionen, men med metoder baseret på fysisk forståelse af materialer kan man både opnå en hurtigere udviklingsproces og mere pålidelige produkter. Det er en kæmpe gevinst for industrien, der langt hurtigere kan komme på markedet med nye produkter.

På Institut for Materialer og Produktion samarbejder forskere blandt andre med Danfoss Drives og Silicon Power om at udvikle nye levetidsmodeller og test metoder for at opnå en højere grad af pålidelighed samt bedre produkter på længere sigt. Med afsæt i fysikkens teoretiske grundlag og fysiske modeller af de givne komponenter udfører forskerne accelererede tests. Det vil sige tests, hvor man skruer markant op for belastningen i en kortere periode for at afsløre komponentens grænser. Når disse grænser er fundet kan man estimere komponentens ydeevne under almen applikation, så komponenten bliver endnu mere pålidelig, men resultatet kan også bruges til at afgøre komponentens levetid og dermed hvor lang en garantiperiode, der skal ydes.   

Den nye metode har allerede givet markante og brugbare resultater og ikke mindst masser af ny viden om, hvilke parametre der skal fokuseres på for at øge effektelektroniks pålidelighed.