Forskere vil sikre knæ i balance

Onsdag var 50 forskere i biomekanik og slidgigt samlet til symposiet ”Knees in the balance” på AAU.

Professor John Rasmussen fra Institut for Materialer og Produktion var initiativtageren bag symposiet, og han var glad for, at så mange forskere fra hele landet var kommet til Aalborg for at høre mere om den seneste forskning inden for slidgigt.

- Slidgigt er et vigtigt emne, og forskningen på området er helt essentiel, hvis vi på nogen måde skal knække den stigende kurve af patienter med slidgigt, sagde John Rasmussen til deltagerne.

Han understregede også, at det er vigtigt at indgå i samarbejder med virksomheder og offentlige institutioner for at sikre, at forskningen kommer ud og gør en forskel for patienterne.

Forebyggende interventioner skal knække kurven

Resultaterne af mange forskellige forskningsprojekter blev fremlagt i løbet af dagen, og de fordelte sig mellem forskellige tilgange til forskningen. Blandt tilgangene var den epidemiologiske, hvor man ser på store mængder data for kunne vurdere omfanget af sygdommen på befolkningsniveau og den eksperimenterende forskning, som henter inspiration fra naturvidenskaben. Fælles for de to tilgange er, at de tager udgangspunkt i patienter, der allerede er syge.

På programmet var dog også den modelbaserede forskning, der har til formål at finde metoder til at forhindre, at slidgigten overhovedet opstår. Og det er netop denne type forskning, John Rasmussen beskæftiger sig med.

- For et par generationer siden mistede folk deres tænder i løbet af livet og fik gebis. Men på et tidspunkt blev der udviklet en række interventioner som fx fokus på tandbørstning, regelmæssige tandlægebesøg osv., der betyder, at de fleste af os i dag kommer gennem livet med det meste af vore tandsæt i behold. Jeg mener, at vi skal udvikle samme forebyggende tilgang, når det kommer til slidgigt, sagde John Rasmussen.

Blandt AAU-forskerne, der holdt oplæg, var ph.d.-studerende Dennis Pedersen. Han fortalte om projektet Joint Knee Laxity, hvor han sammen med sine kolleger har udviklet en metode til at 3D-måle et knæs løshed. Formålet er at skabe en højere succesrate ved knæproteseoperationer.